torstai 20. maaliskuuta 2014

Leivoskirjurin juhlakuulumisia


Vuoden ajan olen keikkunut kuin kaarnalastu luovuuden lainehilla. Makeuden virta on kuljettanut minua vinhaa vauhtia kohti toinen toistaan täydellisempiä makumaailmoja. Tutuiksi ovat tulleet myös epätoivoa lähentelevät hetket, jolloin universumini on ajautunut epätasapainoon, maustetoimitukset ovat myöhästelleet, kirjoittaminen on onnahdellut ja inspiraation lähteestä on noussut keskinkertaisia leivonnaisia.

Sen tähden iloni olikin ylitsevuotavaa, kun leivontakirjani lämpimäinen laskettiin käsivarsilleni. Esikoisteokseni Baking Instinct – Eleanora von Smöörin herkkujen aateliset on vihdoinkin saapunut painokoneistosta valloittaakseen makeuden ystävien sydämet. Koska elämäntehtäväkseni on annettu makeuden sanansaattajan rooli ja leivontakulttuurin kohottaminen kohti ylempiä sfäärejä, kirjallinen oodi herkuttelulle on merkittävä etappi tässä kunniakkaassa tehtävässäni.Mutta ei kirjaa ilman asianmukaista julkistustilaisuutta. Halusin pirskahtelevat kalaasit, jossa kaikki yksityiskohdat kuljettavat juhlaväkeä herkuttelun juhlasaatossa, kuohuvaa unohtamatta. Ilon päivääni oli juhlistamassa sankka joukko kutsuvieraita ynnä huuhkajani Babbis rusetti päässään. Pöytä notkui herkuista, jotka edustivat kirjani vastustamattominta antia. Ilahdutan teitä antamalla ohjeeni pikkuleivistä, joiden sadunhohtoinen makumaailma on yhdistelmä Intian orienttia eksotiikkaa ja tumman suklaan täyteläisiä säveliä. Absobakinglutely!


Garam masala -viipaleet

25–30 kpl

150 g pehmeää voita
1 1/2 dl hienoa kidesokeria
1 tl garam masala -mausteseosta
3/4 dl ruokosokerisiirappia tai tummaa siirappia
1 tl leivinjauhetta
4 dl erikoisvehnäjauhoja
100 g tummaa suklaata


Kuumenna uuni 175 asteeseen.

Sekoita sähkövatkaimella tai käsin kulhossa kuutioitu voi, sokeri, garam masala ja siirappi.

Yhdistä toisessa kulhossa leivinjauhe ja vehnäjauho. Lisää ne muihin aineksiin.

Sekoita käsin nopeasti tasaiseksi taikinaksi mutta älä vaivaa, jotta taikinaan ei muodostu sitkoa. Rouhi suklaa hienoksi ja lisää se taikinaan.

Muotoile taikina jauhotetulla alustalla kahdeksi tangoksi. Nosta tangot leivinpaperoidulle uunipellille ja taputtele ne jauhotetuin käsin hieman litteämmiksi, noin sentin paksuisiksi ja 5-6 cm leveiksi.

Paista tankoja uunin keskitasolla 15–17 minuuttia tai kunnes ne saavat kauniin värin.

Leikkaa tangot heti lämpiminä vinottain viipaleiksi terävällä veitsellä.

Jäähdytä pikkuleivät ritilällä.
Kirjoittaja ylläpitää Baking Instinct -leivontablogia, jonka päähenkilönä seikkailee Elinan alter ego, sopivan vinksahtanut ja pelkkiä makeita herkkuja sekä kuohuvaa nautiskeleva aatelisneito Eleanora von Smöör. Tosielämässä helsinkiläinen Elina työskentelee Maku-lehden ruokatoimittajana.


Teksti: Elina Jyväs
Kuvat kirjan julkistustilaisuudesta: Jenni Salminen ja Elina Turunen
Ruokakuva / Garam masala -viipaleet: Katri Kapanen

1 kommentti:

Tietokirjat kirjoitti...

Baking Instinctistä voi käydä lukemassa vaikka täällä:

http://kokitjapotit.blogspot.fi/2014/03/seljankukkaleivokset-pala-aatelista.html

tai täällä:

http://sauvajyvanen.blogspot.fi/2014/03/marzipanstuhl-kakku-aatelista.html