maanantai 7. huhtikuuta 2014

Haaveena satoa ja kukkalumoa


Puutarhahullujen parasta aikaa on kevät. Kevään mittaan on aikaa kaivaa multapussit, taimipotit ja siemenlaatikot esiin. Ikkunalaudalla kasvavat jo vinhaa vauhtia tomaatintaimet, jotka olen koulinut hajakylvölaatikosta taimipurkkeihin. Jotta ne eivät venähdä liiaksi tai vinksalleen, on taimipurkkeja hyvä pitää mahdollisimman viileässä ja valoissa paikassa ja käännellä välillä, jotta taimista kehittyy tukevia ja suoria. Kyllä niistä vielä kelpo taimet kehittyvät. Jos et ole ehtinyt kylvää tomaatin siemeniä, ei hätää, sillä taimia saa taimistoilta ja puutarhamyymälöistä myöhemminkin.


Mutta vielä on kylvösesonkia edessä, joten takaisin siementen ja mullan pariin. Tomaatille sopiva kumppani niin kasvatusmielessä kuin maunkin puolesta on basilika. Huhtikuun alkupuolella onkin hyvä aika kylvää basilikan siemenet mullan pinnalle esikasvatukseen. Nimenomaan mullan pinnalle, sillä basilikan siemeniä ei tarvitse peittää. Taimimultaa kevennän perliitillä, joka on vulkaanista, kasvualustaa ilmavoittavaa ainesta (kuvassa valkoiset rakeet). Sitten siemenet multaan, sumuttelua ja rei’itetty muovikelmu suojaksi. Basilikakylvökset kiikutan vielä lämpimään itämään.
Jos halajaa tomaatti-basilikasalaattia, sopii seuraksi kylvää eri salaattilajeja. Salaatti itää viileässä eikä tarvitse esikasvatusta. Sen voi kylvää suoraan avomaalle, kun maa on sulamisen jälkeen kevyesti kuivahtanut ja hieman lämmennyt. Kaipaan varhaissatoa, joten kylvin viikonloppuna salaattia jo kasvihuoneen suojiin. Pian salaattia pääsee kylvämään avomaallekin. Tarkempia ohjeita kylvöistä voi lukea Onnellisen puutarhurin vuosi -kirjasta. 

Jotta kesäiset salaatit saavat ripauksen luksusta ja keittiötarha kukkaloistoa, kylvin esikasvatukseen myös kehäkukkia ja ruiskaunokkia. Nämähän voi toki kylvää suoraan avomaallekin, mutta esikasvatuksella aikaistaa kukintaa, ja minä haluan kauniita kylvökukkien terälehtiä ruokien koristukseksi mitä pikimmiten. Siispä varaslähtö ei ole haitaksi. Ja ainahan kesän kukkaklassikot voi kylvää ruukkuun, myös parvekkeelle.


Syötäviin yksivuotisiin kylvökukkiin ja kesäkukkiin voit hurahtaa juuri ilmestyneessä kirjassa Onnellisen Puutarhurin Kesäkukat, jonka tein yhdessä Helsingin kaupungin kesäkukkaistutusten suunnittelijan Kirsti Oksasen ja valokuvaaja Sari Tammikarin kanssa. Lupaan, tämä kirja on täynnä väriä ja kukkaloistoa, mutta myös asiaa!


Toivottavasti näillä eväillä saat pienen hurahduksen ja tuloksena syntyy kukkalumoa ja satoa, sinunkin kesäparaatiisiin!


Leppoisia kylvöpuuhia toivottelee
Johanna Vireaho

Kuvat: Johanna Vireaho


Johanna Vireaho on toimittaja ja kirjailija, joka asuu Kirkkonummella 1920-luvulla rakennetussa hirsitalossa. Omakotitalon ihanuus on piha, jonka puutarhaa hän vaalii ja rakentaa. Se on toisinaan villi ja vallaton, mutta niin koukuttava, houkuttava ja rakas.

Ei kommentteja: