torstai 24. huhtikuuta 2014

Kuplia vappuun

Tässä pari mainiota herkkua kaikille simasuille.

Vaaleanpunaisen ja maistuvan juhlajuoman saa raparperista ja mansikoista. Alkukeväästä voi hyvin tyhjentää pakastinta viime vuoden marjoista, loppukesällä voi käyttää tuoreitakin. Tämä sima sopii erinomaisesti kesäjuomaksi siis myös varsinaisen raparperisesongin päästyä vauhtiin.

Hilkan mansikka-raparperisima
 
 
3 litraa raparperia pilkottuna
1 litra mansikoita (pakastettuja tai tuoreita)
7 dl sokeria + pulloihin 1 tl / pullo
herneen kokoinen pala hiivaa
6 litraa vettä
muutama rusina

Pilko raparperi kuorineen. Laita kattilaan ja lisää 3 litraa vettä. Keitä noin 10 minuuttia tai kunnes raparperin rakenne alkaa hajota. Lisää mansikat ja kiehauta nopeasti. Laita toiseen astiaan (vaikka ämpäriin) pohjalle sokeri ja kaada päälle raparperi-mansikkaseos. Lisää loput vedestä. Anna jäähtyä kädenlämpöiseksi ja  ja lisää hiiva pieneen vesimäärään sekoitettuna.
Anna käydä huoneenlämmössä vuorokausi, siivilöi ja pullota sen jälkeen muovipulloihin. Lisää jokaiseen pulloon teelusikallinen sokeria ja muutama rusina. Siirrä pullot kylmään. Sima on valmista muutaman päivän päästä tai kun rusinat ovat nousseet pintaan.
HUOM! Raparperi-mansikkasimaan kehittyy yleensä paljon painetta ja jopa hiukan alkoholia, joten muovipulloihin pullottaminen ja varovaisuus avattaessa ovat suotavia.

Resepti: Salla Kuuluvainen
Salla Kuuluvainen ja Rosemarie Särkkä: Kaupunkiviljelijän opas


Jos kaipaat tavalliseen simaan pientä päivitystä, kokeile Olgan salviasimaa. Intiaanisokeri tuo simaan vähän erilaisen maun kuin fariinisokeri.

Tumma salviasima


 

 
6 litraa vettä tai mahlaa
7 dl intiaanisokeria
1 dl hunajaa
1/10 pala hiivaa
2 luomusitruunaa
1015 lehteä tuoretta salviaa

intiaanisokeria
rusinoita


Kuumenna litra vettä, liuota siihen suuressa astiassa sokeri ja hunaja. Lisää seokseen 5 litraa kylmää vettä. Murenna sekaan pieni pala hiivaa (n. 2 herneen kokoinen pala).
Pese sitruunat hyvin, kuori ohuesti keltainen osa kuorimaveitsellä irti. Purista sitruunoista mehu. Lisää kuoret ja mehu simaan. Lisää myös kokonaiset salvian lehdet. Anna siman käydä huoneenlämmössä 1 vuorokausi.
Pistä pestyjen pullojen pohjalle pari lusikallista intiaanisokeria ja muutama rusina. Siivilöi ja pullota sima ja siirrä kylmään. Sima on valmista, kun rusinat nousevat pintaan, n. 35 vrk:n kuluttua.

Resepti: Olga Temonen
Olga Temonen: Emäntänä Olga


Lisää vappuvinkkejä on luvassa alkuviikosta. Toimitus viritteli vappubrunssin kaikilla herkuilla jo hyvissä ajoin etukäteen.Terveisin koko toimitus
Simakuvat: Jenni, panorama: Kaisa

Ei kommentteja: