lauantai 19. huhtikuuta 2014

Puutarhamessuilua


Puutarhamessut ovat varaslähtö kesään. Kun lumet sulavat, alkaa kiihkeä odotus, ja huhtikuussa on yleensä jokaisena viikonloppuna mahdollisuus lähteä nuuskimaan viherturaamisen uusia tuulia.

Messuyleisö kuuntelemassa luentoa aiheesta Kotipihan kasvihuone.

Itse olen saanut jo useampana vuotena käydä messuilla enemmänkin työn kuin harrastuksen vuoksi, kun luennoinnista ja tiedon jakamisesta on tullut osa työtä ja elämää. Silti vain kevään messut jaksavat aina innostaa! On vaanittava uusia kasveja ja mielenkiintoisia siemeniä, moikattava puutarha-alan tuttuja messukävijöitä ja vaihdettava viimeisimmät vinkit ynnä kokemukset samanhenkisten kanssa. Itse asiassa puutarhamessujen paras anti taitaa loppujen lopuksi olla se vertaistuki. Silloin tällöin ihminen nyt vain tarvitsee varmistusta sille, että 50 erilaisen tomaattilajikkeen kasvatus  kotipihan kasvihuoneessa ei ole lainkaan hullun hommaa.


Yllätys, yllätys, Tampereen messuilla puutarhuri
päästettiin myös laulamaan. Välillä saa olla
monena. Kitarassa Matti Auranen.Radiohaastattelukin kuuluu messupäivän työrupeamaan.
Joka kevät media kyselee puutarhanhoidon viimeisimpiä trendejä. Viime vuosien yksi selkeä iso juttu on ollut hyötykasvi-innostus, ja johan sitä oli ehditty puutarhapiireissä odottaakin. Trendit tulevat tänne yleensä vähän jälkijunassa, ja oman ruuan kasvattaminen on ollut maailmalla suosittua jo kauan. Kasvihuoneessa Pohjolan kesään saa lisää mittaa sekä keväällä että syksyllä, joten sen avulla saadaan satoa niistäkin kasveista, jotka eivät oikein muuten ehtisi Suomen suvessa hedelmää tuottaa. Allekirjoittaneen uunituore teos Kotipihan kasvihuone onkin saanut kirjailijan sydäntä lämmittävän vastaanoton.


Mielenkiintoista...


Omassa kasvihuoneessani viiniköynnös osoittaa jo elonmerkkejä. Viime kesänä se ryöstäytyi täysin käsistä, versot risteilivät jättilehtineen katossa varjostaen hennompia kanssa-asukkeja ja rypäletertut roikkuivat raskaina. Tänä keväänä tein siis leikkauksen kovalla kädellä, vaikka vähän hirvittikin. Arvatenkin arastelu oli täysin turhaa, ja  juhannukseen mennessä köynnös rönsyilee kuin ei olisi koskaan oksasaksia nähnytkään. Kuka sanoi, ettei Suomi ole viinimaa?

Viini on valloittanut alaa.

Kuten tuossa kirjassani totean, kasvihuoneviljelyn perusperiaatteet toimivat yhtä lailla lasitetulla parvekkeella. Sen oman viiniköynnöksenkin voi kasvattaa parvekkeella jos astia on tarpeeksi iso, mutta älkää sitten sanoko, etten minä varoittanut... Mutta kasvijalostus on tuottanut vanhoista tutuista hyötykasveista myös pieniin tiloihin sopivia, kompakteja ja satoisia lajikkeita, eikä enää tarvitse omistaa aarin peltoa kasvattaakseen pötyä pöytään. Yrteistä veikkaan seuraavaa isompaa innostusta, ne ovat helppoja kasvatettavia ja valikoima on runsastunut viime vuosina valtavasti. Oliiviyrtti, sitruunaverbena, saksankirveli, mansikkaminttu, greippibasilika jo nimissä maistuu kesä, ja sehän on ihan kohta!

Terveisin
Sonja

  
Sonja Lumme on kiitetyn Satoa saunan takaa -kirjan ja juuri julkaistun Kotipihan kasvihuone -kirjan kirjoittaja, televisiosta sekä lehdistä tuttu puutarhatoimittaja, laulaja ja näyttelijä. Hän on hurahtanut erikoistomaattien kasvattamiseen ja vaalii ansarinsa runsasta kasvivalikoimaa luonnonmukaisin keinoin.

Ei kommentteja: