torstai 3. huhtikuuta 2014

Toimitus testaa: Tikkupatonkia Nuuksiossa
Viime lauantaina mieheni oli menossa Nuuksioon retkelle kavereidensa kanssa. Tulimme perjantaina myöhään kotiin ja tajusimme, että emme olleet muistaneet ostaa mitään eväitä nuotiolla istuskelua varten. Jotain piti siis löytyä kaapeista. Koska oli selvää, että kaikilla muilla on kyllä makkaraa enemmän kuin riittävästi, piti keksiä jotain, jolla voisi tehdä vaihtokauppoja.

Otin avuksi Viiden tähden vaelluksen, jota olemme viime viikkoina kirjantekijä Piritan kanssa työstäneet valmiiksi. Muistin siellä olevan tikkupatongin ohjeen, jota päätimme nyt sitten testata oikeissa olosuhteissa. Tikkupullaa on kyllä tullut ennenkin paistettua, mutta tikkupatonki oli uusi tuttavuus.

Alkuperäisessä reseptissä taikina oli suunniteltu sekoitettavaksi nuotiopaikalla, joten kohotusaineena oli leivinjauhe. Koska taikinan tekeminen metsässä olisi ollut kuulemma aivan liian työlästä ja vähän sotkuista ja hankalaa se onkin tein taikinan aamulla valmiiksi. Ulkona oli jääkaappilämpötila, joten taikina saisi kohota muovirasiassa repussa koko päivän. Vaihdoin siis kohotusaineeksi hiivan (kun kohottaa viileässä pitkään, hiivaa pitää laittaa tavallista vähemmän!). Lisäksi ohjeen mukaan taikinaan olisi tullut 1 rkl soijajauhoa, mutta sitä ei kotona sattunut olemaan.


Tikkupatonki

2 kpl

1 dl kylmää vettä
1 tl kuivahiivaa (tai leivinjauhetta)
2 rkl ruokaöljyä
½ tl suolaa
4 tl (kaura)leseitä
2 rkl kaurahiutaleita
2½ dl sämpyläjauhoja

Sekoita kylmään veteen kuivahiiva, ruokaöljy, suola, leseet ja hiutaleet.

Vaivaa joukkoon jauhot vähän kerrallaan, kunnes taikina irtoaa hyvin sormista ja kulhosta.

Pakkaa taikina muovikulhoon, jossa sillä on tilaa kohota. Laita mukaan myös noin desilitran verran jauhoja leipomista varten.

Leivo taikina nuotiopaikalla kahdeksi ohueksi tangoksi ja kierrä kahden puhtaaksi vuollun tikun ympärille. Paista nuotiolla kärsivällisesti jatkuvasti käännellen, jotta patonki kypsyy myös sisältä.
Taikina oli ehtinyt nousta kuutisen tuntia ennen paistamista, ja paistaminen oli ollut helppoa ja nopeaa. Lopputulos oli kuulemma huippuhyvä (ja kelpasi vaihtokaupaksi makkaralle)!

Testiryhmän palaute on niin innostunutta, että otan nuotiopatongin varmasti seuraavan vaelluksemme ruokalistalle. Pidemmällä vaelluksella taikinan voi tehdä valmiiksi lounaalla, laittaa Trangian kattilaan kohoamaan ja paistaa illalla nuotiolla. Keskellä vaellusta on ihanaa saada jotain tuoretta!Olin pakannut mukaan myös valkosipulivoita (10 g voita, 1 valkosipulinkynsi, basilikaa ja oreganoa).

Piritta Kantojärven Viiden tähden vaellus ilmestyy toukokuun 2014 alussa.

Teksti: Toimitus/Jenni
Valokuvat: Markku Salminen


1 kommentti:

Maria kirjoitti...

Näyttää ja kuulostaa herkulliselta. Tätä pitää testata!!