tiistai 29. huhtikuuta 2014

Toimitus testaa: Vappubrunssi II


Nautimme toimituksessa vappubrunssin jo viime viikolla, jotta voisimme tarjota oivat vinkit ajoissa teille rakkaat lukijamme. Brunssi vietettiin perinteisissä vappumerkeissä: hyvässä seurassa, kuplivien juomien kera, liian kunnianhimoisista suunnitelmista seuranneiden pikkukatastrofien saattelemana.

Brunssilla tarjoiltiin fetasalaattia salaatinlehtien ja miniluumutomaattien kera, ihanaa hedelmäleipää ja hummusta, mansikkaleivoksia, vaahtokarkkeja ja tietysti munkkeja – tällä kertaa speltistä leivottuna. Vaahtokarkkien ohjeen vinkkeineen julkaisemme myöhemmin. Juomana oli mansikka-raparperisimaa sekä Piña Coladaa.


Hummus

2½ dl kuivattuja kikherneitä
vettä
½ dl tahinitahnaa
½ dl oliiviöljyä
2 luomusitruunan mehu
2 valkosipulin kynttä
2 dl vettä
suolaa
mustapippuria

Liota kikherneitä yön yli runsaassa vedessä.

Kaada liotusvesi pois, huuhdo kikherneet, laita ne kattilaan ja peitä vedellä. Keitä miedolla lämmöllä pakkauksen ohjeen mukaan, kunnes herneet ovat pehmeitä eli noin tunnin ajan. Lisää keittämisen aikana vettä kattilaan tarvittaessa.

Kun herneet ovat pehmeitä, kaada neste pois. Laita herneet tehosekoittimeen tai kulhoon, jos käytät sauvasekoitinta.

Lisää loput ainekset ja osa vedestä. Sekoita tasaiseksi ja lisää vettä, jos hummus vaikuttaa kuivalta.

Tarkista maut ja lisää tarvittaessa suolaa.

Resepti kirjasta Pipsa Hurmerinta: Pipsan keittiössä


Fetasalaatti purkissa

2 pientä kesäkurpitsaa
1 munakoiso
1 punainen paprika
1 keltainen paprika
3 salottisipulia
oliiviöljyä
suolaa
200 g fetajuustoa
2 dl kivellisiä oliiveja

Mausteliemi
2 dl valkoviiniä
2 dl yrtti-valkoviinietikkaa
1 dl vettä
1 dl sokeria
2 rkl sormisuolaa
1 dl lehtipersiljaa, basilikaa, minttua ja timjamia hienonnettuna

Lisäksi
puhdas noin 2 litran vetoinen lasipurkki tai useampi pienempi

Tarjoiluun
erilaisia salaatteja ja tuoretta tomaattia

Viipaloi kesäkurpitsat ja munakoiso. Levitä viipaleet leivinpaperille ja ripottele pinnoille suolaa. Anna viipaleiden itkettyä tunnin verran.

Kuivaa pinnat talouspaperilla kevyesti painellen. Poista paprikoista siemenet ja valkoiset osat ja paloittele paprikat reiluiksi paloiksi. Kuori ja lohko salottisipulit. Lado kasvikset uunipellille, pirskottele päälle oliiviöljyä ja ripottele pinnalle suolaa. Paahda 200-asteisessa uunissa 10 minuuttia ja lopuksi vielä muutama minuutti grillivastusten alla niin, että saat kasvisten pintaan vähän väriä. Kuutioi fetajuusto reiluiksi kuutioiksi. Lado jäähtyneet kasvikset ja fetakuutiot kerroksittain puhtaaseen lasipurkkiin.

Mittaa mausteliemen ainekset kattilaan ja kiehauta niin, että sokeri ja suola liukenevat liemeen. Jäähdytä. Lisää hienonnetut yrtit ja kaada liemi purkkiin kasvisten ja fetan päälle. Anna maustua jääkaapissa pari vuorokautta. Fetasalaatti säilyy hyvänä jääkaapissa noin 2 viikkoa.

Resepti kirjasta Teresa Välimäki ja Johanna Lindholm: Purkissa!


Mansikkaleivokset
15–20 leivosta

Pohja
3 dl mantelijauhoja
1 dl kookosrouhetta (luomu)
2 dl rusinoita
1/2 tl vaniljauutetta tai 1 tl vaniljajauhetta
2 tl vettä

Täyte
7 1/2 dl cashewpähkinöitä (liotettuina 30–60 min.)
1 l (500 g) tuoreita mansikoita paloiteltuina
1 1/2 dl tuorepuristettua sitruunamehua
3/4 dl hunajaa
2 tl raastettua sitruunankuorta (luomu)
ripaus suolaa

Laita pohjan raaka-aineet monitoimikoneeseen ja sekoita tasaiseksi taikinaksi. Voit lisätä tarvittaessa teelusikallisen vettä.

Painele taikina silikonisten kuppikakkuvuokien tai tuorekelmulla vuorattujen metallisten vuokien pohjalle.

Laita täytteen raaka-aineet kookosöljyä lukuun ottamatta tehosekoittimeen. Sekoita kunnes massasta tulee tasaista.

Lisää joukkoon kookosöljy ja sekoita vielä hetki.

Kaada täyte pohjien päälle vuokiin. Laita leivokset jääkaappiin tekeytymään 6–8 tunniksi tai yön yli.

Koristele leivokset marjoilla, yrteillä, raakakaakaojauheella tai raastetulla sitruunankuorella.

Resepti kirjasta Karita Tykkä: Raakaa ja makeaa  herkullisimmat raakajälkiruoat

Toimituksen Paula tekee yleensä puolikkaan satsin leivoksia, mutta laittaa silti mansikoita lähes tuon 500 g (osa tosin katoaa jo kokkaillessa parempiin suihin). Talvella, kun käytössä on vain pakastemansikoita, kannattaa antaa mansikoiden sulaa, käyttää pelkät mansikat ja jättää ylimääräinen sulamisneste muihin herkkuihin. Raakaherkkujen hyvä puoli on siinä, että koska ne eivät mene uuniin, ei niitä tehdessä tarvitse arvailla, miten maku uunissa muuttuu. Pohjaa ja täytettä maistamalla voi jo sekoitusvaiheessa tehdä leivoksista juuri omaan makuun sopivat.


Piña Colada
alkoholilla tai ilman

noin neljälle

puolikas iso ananas
iso tölkki kookosmaitoa
(2 cl vaaleaa rommi per juoja)

Pilko ananas tehosekoittimeen ja lisää muut ainekset. Soseuta.

Ei kommentteja: