perjantai 30. toukokuuta 2014

Jihaa, nyt juhlitaan!


Suomessa kevääseen ja kesään kuuluvat iloiset juhlat. Nuoret saavat valkolakkinsa tai valmistuvat ammattiin ja rakastavaiset sanovat toisilleen ”tahdon”. Moni rospuuttoaikana syntynytkin siirtää mielellään merkkipäiväjuhlallisuutensa aurinkoiseen aikaan, jolloin kemut voidaan pitää ainakin sään salliessa paljaan taivaan alla.

Ennen juhlat etenivät valmiiksi määrätyn kaavan mukaan, mutta nykyään sitä muunnellaan yhä vapaammin. Jos juhlakalu haluaa lakkiaisiin japanilaisen tai meksikolaisen teeman, kukaan ei estä sitä toteuttamasta. Liiallisen stressin kasaamista ja h-hetkeen saapumista rättiväsyneenä on kuitenkin syytä välttää. Jos kotitaloustaitosi eivät riitä, etene kevyen kaavan mukaan ja tarjoa vaikka vain pikku suolapaloja, mansikoita ja kuohuviiniä (mutta kerro tämä jo kutsussa, etteivät vieraat saavu paikalle masu murisevana). Tai palkkaa hyvä pitopalvelu.
Myös vieras voi uudistaa perinteitä. Vaikka vanha tapa onkin tuoda ylioppilaalle pitkävartisia ruusuja, kukaan ei kiellä vaihtamasta niitä vaikka valkoiseen orkideaan mikäli tiedät sen sankaria ilahduttavan. Lahjojakin sopii päivittää tälle vuosituhannelle. Harva nuori tajuaa, mihin he tulevat hopeista liemikauhaa tarvitsemaan eikä sen tarve yleensä ole selvinnyt vielä aikuisillekaan. Sen sijaan tyylikäs, kehystetty grafiikanlehti sopii jo opiskelijaboksin seinälle.Juhlapukeutuminen muuttuu muodin mukana, mutta joistakin asioista on silti syytä pitää kiinni. Tyylikkäällä asulla ei varsinaisesti koreilla, vaan kunnioitetaan tärkeää päivää. Mottitalkoisiin sopivat releet, kuten lippalakki, reisitaskusortsit ja muovisandaalit sen sijaan julistavat, että tulit vain paikalle piipahtamaan sen aikaa, mitä hyyskän tyhjennykseltä ennätit. Miehille hyvä valinta on vaikka irtotakin ja suorien housujen yhdistelmä, naiselle tyylikäs mekko tai housupuku. Niiden tyyliä ja asustamista muunnellen saat kyllä tuotua omaa tyylinäkemystäsi esiin.

Jos järjestät juhlat, lähetä kutsu viimeistään 2−3 viikkoa ennen juhlia, mielellään vielä aikaisemmin mikäli vain voit. Kutsukortti on aina juhlavin vaihtoehto, mutta kyllä kuvin höystetty, sähköpostilla lähetetty pdf-kutsukin aina tekstiviestit hakkaa. Viimeksi mainitut sopivat lähinnä grillijuhlista muistuttamiseen, Facebook-kutsut taas pihamyyjäisistä viestittelyyn. Pyydä aina ilmoittautumista tiettyyn päivään mennessä ja tietoa erityisruokavalioista. Vieraan taas kannattaa vastata kutsuun mahdollisimman ripeästi isäntäväen stressiä lievittääkseen.

Täydellisen onnistuneet juhlat eivät synny kaikkien aikojen lautasliinataitteluista tai tornimaisena korkeuksiin kohoavasta kakusta. Resepti on yksinkertaisempi, sillä siihen kuuluvat hyvä tunnelma, elävät keskustelut ja vieraiden halu jakaa elämän ikimuistoinen hetki isäntäväen kanssa.

Kun kaamoskauden juhlat lähestyvät, kirjani Etiketti (WSOY) onkin ilmestynyt jo syyskuussa. Voit myös seurata ajatuksiani etiketistä ja tyylistä Ms. Style -blogistani Anna-lehden nettisivuilta.

Lämpimin terveisin
Mirva

FT Mirva Saukkola on toimittaja, kirjailija ja konsultti, joka on hulluna muotiin ja tyyliin. Hän on perehtynyt eri maiden etiketteihin vietettyään työnsä ja opintojensa vuoksi paljon aikaa niin Isossa-Britanniassa, Ranskassa, Italiassa kuin Yhdysvalloissakin.

3 kommenttia:

Anonyymi kirjoitti...

"Mottitalkoisiin sopivat releet, kuten lippalakki, reisitaskusortsit ja muovisandaalit sen sijaan julistavat, että tulit vain paikalle piipahtamaan sen aikaa, mitä hyyskän tyhjennykseltä ennätit."

Tekolennokasta ja mukahauskaa teksti on tuskallista lukea. Hepposet ovat ohjeet,ja onkin aika vaikea keksiä, kuka näitä tarvitsee.

Tietokirjat kirjoitti...

Onneksi blogista löytyy tyylilajeja yhtä monta kuin kirjoittajiakin - on siis mistä valita.

Anonyymi kirjoitti...

Minusta blogi on kiva. Mutta sä et varmaan tämmöisiä ohjeita tosiaan tartte, kun tuskin kukaan kutsuu noin hapanta tyyppiä kemuihinsa.