torstai 8. toukokuuta 2014

Toimitus testaa: Kevään paras kakku!



Tänä keväänä on ollut jo monta syytä juhlia, joten monta kakkua on tullut leivottua. Ja kaikki tätä samaa! Kun alkukeväästä toimitin Baking Instinct -kirjaa, ihastuin tähän mansikka-kuohuviinikakkuun. Enkä ole ainoa, sillä täällä toimistollakin kolme kakkua hävisi käden käänteessä (hitaimmat jäivät ilman), ja ainakin yksi syöjistä on jo valinnut tämän lapsensa ylioppilasjuhlakakuksi. Kokeile vaikka äitienpäiväkakuksi!

Resepti löytyy myös Elinan ihanaisesta Baking Instict
-blogista. Käy ihailemassa Eleanoran version kuvaa! Minä jouduin valitettavasti jättämään pistaasit pois koristelusta, koska mukana oli pähkinäallergikkoja.

Elina ja Eleanora pääsivät myös telkkariin viime viikolla. Voit käydä katsomassa heidän seikkalujaan Huomenta Suomen Makuja
-ohjelmassa täällä.


 
Mansikka-kuohuviinikakku
12 palaa

Pohja
1 pkt (260 g) Lu Bastogne -kanelikeksejä
110 g voita

Täyte
2 dl mansikkasosetta
1 dl makeaa kuohuviiniä
2 dl kuohukermaa
1 prk (200 g) maustamatonta tuorejuustoa
1½ dl tomusokeria
1 sitruunan kuori hienoksi raastettuna
2 rkl sitruunamehua
6 liivatelehteä
½ dl makeaa kuohuviiniä

Kiille
3 liivatelehteä
½ dl vahvaa mansikka- tai vadelmamehua
1½ dl makeaa kuohuviiniä

Koristeeksi
tuoreita mansikoita
rouhittuja pistaaseja

Pohja
Vuoraa irtopohjavuoka (halkaisijaltaan 20–22 cm) leivinpaperilla. Murskaa keksit monitoimikoneessa. Sulata voi kattilassa.

Yhdistä keksimurska ja voisula. Painele keksiseos tiiviisti irtopohjavuoan pohjalle. Nosta jääkaappiin kovettumaan 30 minuutiksi.

Täyte
Yhdistä kulhossa mansikkasose ja kuohuviini.

Vatkaa sähkövatkaimella toisessa kulhossa kerma kuohkeaksi vaahdoksi. Notkista sitten tuorejuusto sähkövatkaimella. Yhdistä kermavaahto, tuorejuusto ja tomusokeri.
 
Lisää mansikka-kuohuviiniseos. Mausta sitruunankuorella ja -mehulla. Tarkista maku ja lisää tarvittaessa tomusokeria.
 
Liota liivatelehtiä kylmässä vedessä 5 minuuttia. Kuumenna kuohuviini kattilassa. Liuota kuohuviiniin kuivaksi puristellut liivatelehdet. Nosta kattila pois levyltä ja anna liivateseoksen hieman jäähtyä.
Lisää haalea liivateseos muuhun täytteeseen ohuena nauhana muovilastalla koko ajan sekoittaen. Kaada täyte keksipohjalle.

Peitä kakku ja siirrä jääkaappiin hyytymään 2–3 tunniksi.

Kiille
Liota liivatelehtiä kylmässä vedessä 5 minuuttia. Kuumenna mehu kattilassa. Liuota mehuun kuivaksi puristellut liivatelehdet. Nosta kattila pois levyltä. Lisää liivateliemeen kuohuviini. Anna liivateseoksen jäähtyä. Kaada se varovasti hyytyneen täytteen päälle.

Siirrä kakku peitettynä jääkaappiin vielä 1–2 tunniksi, jotta kiille asettuu.

Koristele kakku ennen tarjoilua mansikoilla ja rouhituilla pistaaseilla.
 


Kakun voi hyvin tehdä edellisenä päivänä valmiiksi ja koristella juuri ennen tarjoilua (tai voi senkin tehdä etukäteen). Yksiin juhliin olin varautunut liian monella kakulla, joten kokeilin myös pakastamista. Se onnistui melko hyvin, tosin kiille hiukan kärsi, joten se kannattaisi lisätä vasta pakastamisen jälkeen. Sulaminen huoneenlämmössä vei nelisen tuntia, joten kakku olisi kannattanut ottaa sulamaan edellisenä iltana jääkaappiin.

Elina Jyväksen Baking Instinct - Eleanora von Smöörin herkkujen aateliset ilmestyi helmikuussa 2014. Sen päähenkilönä seikkailee Elinan alter ego, sopivan vinksahtanut ja pelkkiämakeita herkkuja sekä kuohuvaa nautiskeleva aatelisneito Eleanora von Smöör. Tosielämässä helsinkiläinen Elina työskentelee Maku-lehden ruokatoimittajana.

Teksti ja kuvat: Toimitus/Jenni

1 kommentti:

EtsiResepti kirjoitti...

Blogissasi näyttää olevan hyviä reseptejä! Mitä jos liittäisit sen meidän Etsiresepti.fi sivustoon, jotta voisimme linkittää siihen?

Etsiresepti on ruokayhteisö, joka kokoaa reseptejä monilta suomalaisilta ruokasivuilta ja blogeilta. Monet ovat jo ilmoittautuneet tänne ja hyötyvät siitä, että annamme heille huomattavasti enemmän liikennettä.

Liittyäksesi ilmaiseksi Etsireseptiin, klikkaa vain tästä: http://www.etsiresepti.fi/mene-mukaan-ruokablogien-kärkeen


Ystävällisin terveisin,
Etsiresepti.fi