maanantai 12. toukokuuta 2014

Voiko painoa hallita? -kirja vaati ponnisteluja


Kirjan kirjoittamisessa on monia vaiheita. Ensin tulee ne aavistuksenomaiset häivähdykset ideasta. Yleensä en kirjaa niitä muistiin, vaan jätän ne leijumaan ajatuksiini. Välillä aina päässä pöllähtää, ja idea pikku hiljaa kirkastuu.
Voiko painoa hallita? -kirjan lähtökohtana oli minulle tehty laihdutusleikkaus.  Okei. Kirjoittaisinko kirjan lihavuusleikkauksesta lääkärikirjamaiseen tyyliin? Kirjoittaisinko päiväkirjaa omasta elämästäni? Mitkä kaikki asiat kuuluisivat sellaiseen kirjaan?
Jos kirjoittaisin ”vain” lihavuusleikkauksesta, eikös se olisi aika nopeasti käsitelty? Kun en ole opiskellut lääketiedettä, en kai  voisi kirjoittaa uutta opasta sairaalloisen lihavuuden hoidosta.
Annoin ajatusten tulla ja mennä, mutta ryhdyin taas minulle tyypilliseen tapaan kirjoittamaan aiheesta katkelmia. En siis aloittanut kirjoittamaan kirjaa, en miettinyt rakennetta, tavoite oli saada aikaiseksi muistiinpanoja, joihin voisin palata. Syntyi Facebook-sivusto, jonne kirjoittelin tuntemuksiani leikkaukseen liittyen.
Kirjoittelin ahkerasti Facebook-sivustolleni, jotta saisin materiaalia myös kirjaa varten.
Olin kirjoittanut omasta elämästäni satoja liuskoja tekstiä. Kaikenlaista kaikkeen liittyen. Yhtenä päivänä päässäni taas pöllähti, jospa kertoisin kaiken. Jos kirjoittaisin auki oman tarinani, ja sen avulla yrittäisin kuvailla, miksi joillekin meistä käy näin. Tarinoita oli rompuilla, korpuilla, päiväkirjoissa, parissa blogissa, muistilapuilla ja erilaisissa kalentereissa. Onneksi olin perannut ne jo muutamaan otteeseen. Silti urakka oli kova. Aineistoa ei suinkaan ollut liian vähän vaan liian paljon.


Olin ollut kova avautumaan päiväkirjoille!

Mitäs sitten? Minun tarinani olisi tämä, onhan muitakin tarinoita. Lisäksi tarvitsin asiantuntijoita, olisihan kyse terveydenhoitoalan kirjasta, johon pitää saada ammattilaisten haastatteluja kirjallisten lähteiden jatkoksi. Pyysin ja sain ne haastateltavat, joita kirja tarvitsikin. Olin suunnattoman onnellinen!
Entäs muut kokemusasiantuntijat? Ensimmäisenä minulle tuli mieleen ystäväni Jenny. Tiesin hänen kamppailustaan syömishäiriön kanssa. Otin yhteyttä häneen, ilokseni Jenny suostui haastatteluun.
Kirja alkoi pikku hiljaa hahmottua. Sain käyttää sen tekemisessä omaa ammattitaitoani vapaana toimittajana, tietoasiantuntijana, arkistonhoitajana ja kirjailijana. Teos on tiivistelmä minun osaamistani ja elämääni.

Sain tukea ihanalta kustannustoimittajaltani Katilta, joka ymmärsi, että tämän kirjan tekeminen ei ollutkaan niin yksinkertainen juttu. Piti valita, karsia, karsia, karsia ja karsia. Kun kirjan tekstimassa oli vihdoin valmis, sain luovuttaa sen hyviin käsiin. Huippugraafikko Laura teki siitä niin luettavan paketin, etten olisi itse edes arvannut! Kirja on mahdottoman kaunis!

Kirjapaketin suloinen odotus päättyi vapun tienoilla.
 
Kirja ei ole laihdutusopas. Se sisältää puheenvuoroja lihavuus- ja syömishäiriökeskusteluun. Sen voi lukea alusta loppuun, keskeltä alkuun, sieltä täältä samoillen. 

Voit tarttua kirjaani huoletta, se ei syyllistä sinua. Se kysyy, mitä mieltä olet omasta ja läheisesi elämästä.
Sari Järn

  • Kirjailija, kolumnisti.
  • Syntynyt Vantaalla 6.8.1964.
  • Asuu Hirvensalmella avopuolisonsa ja kahden afgaaninvinttikoiransa kanssa. Kolme aikuista tytärtä.
  • Kirjoittanut kirjat Hiirestä puumaksi (Tammi 2012), Lupaan sulle ruusutarhan – 100+ asiaa naiseudesta (Tammi 2013). Huhtikuussa ilmestyi hänen uusin teoksensa Voiko painoa hallita? tietoa painonhallinnasta ja lihavuusleikkauksesta (Tammi 2014).
  • Työskentelee tällä hetkellä Taiteen edistämiskeskuksen puolivuotisella apurahalla. Kirjoittaa viihderomaania työnimellä Pörröistä rakkautta.
  • Kotisivut osoitteessa sarijarn.com. Seuraa Twitterissä @sarijarn

 

Ei kommentteja: