torstai 26. kesäkuuta 2014

Toimitus testaa: Ruokaa saunassa!

Toukokuussa ilmestyneen Saunakeittokirjan kaikki ruoat valmistetaan saunassa: kiukaalla, pesässä, kauhassa tai kuumavesipadassa. Saunakokkailuni on aiemmin rajoittunut lähinnä makkaran paistoon ja mansikoiden sulattamiseen (niinpä) kiukaalla, joten halusin kokeilla savukalan valmistamista  kiuaspesässä.


Juhannussaunamme hiilloksilla valmistui makoisa nieriä. On ehkä helpompiakin tapoja valmistaa ruokaa, mutta hauskuutta saunassa kokkailusta ei ainakaan puutu!

Sanomalehdessä savustettu kala

Ainekset ja tarvikkeet

2 paksua sanomalehteä
isokokoinen kala
voita
voipaperia
kuumaa vettä
merisuolaa

Upota toinen sanomalehdistä veteen. Perkaa kala ja sivele suomuille voita. Voita voi sulatella hetken saunan lämmössä, ettei siitä tarvitse vuolla hillittömiä kokkareita kalan päälle (kuten minä tein). Kääri kala voipaperiin ja paketoi tiiviisti märkään sanomalehteen muutama sivu kerrallaan. Viimeistele paketti kuivalla sanomalehdellä.

Aseta paketti tulipesään hyvälle hiillokselle. Kun sanomalehtipaketti on hiiltynyt kalan ympäriltä (kaikki kuivat sanomalehden sivut ovat hiiltyneet kokonaan pois ja myös märkä sanomalehti on alkanut hiiltyä), on kala valmis.
 
Nosta kala saunanpesästä, käytä apuna patakintaita (vaikka niitä ei kuvassa näykään) ja esimerkiksi hiilihankoa tai tuhkalapiota.


Kiuaspesästä nostaminen oli homman haastavin osio. Saatuaan happea kalapakettimme roihahti iloiseen liekkiin - ehkäpä paketit olivat liian kauan kiukaassa ja märät sanomalehdet eivät tehonneet niin hyvin. Varovaisuutta siis!Ota puhtaaseen pesuvatiin muutama litra kuumaa vettä ja liota siihen merisuolaa. Suolaa on liuoksessa riittävästi, kun lisätty merisuola ei enää liukene veteen. Kalan kastaminen suolaveteen onnistui hyvin voipaperin kanssa. Ilman sitä kalamme olisi hajonnut suolavesiastian pohjalle. 
Karusta ulkomuodostaan huolimatta sanomalehdessä savustettu kala oli erittäin hyvää ja suolaisuus juuri sopiva. Ja mikä parasta, sauna tuoksui savusaunalle vielä seuraavana aamuna.

Teksti ja kuvat: Toimitus / Elina
Resepti kirjasta Katariina Vuori, Janne Pekkala ja Vesa Ranta: Saunakeittokirja

1 kommentti:

Anonyymi kirjoitti...

Miksi kala kastettiin suolavedessä? Siis käärittynä siihen voipaperiin tapahtui tämä?