maanantai 9. kesäkuuta 2014

Viiden tähden julkkarit

Iloinen kirjanomistaja ja onnellinen kirjailija.
Perjantaina 6.6. juhlistettiin Piritta Kantojärven Viiden tähden vaelluksen ilmestymistä Tokoinrannan puistossa, Helsingin Kalliossa. Kemujen oli tarkoitus alkaa neljältä. Puoli neljältä, kun kirjailija ja kustannustoimittaja saapuivat paikalle, satoi kaatamalla. Kun telttaa pystytettiin varttia vaille neljä, satoi edelleen kaatamalla. Onneksi tavaroiden esillepanoon oli valittu teemaan sopivasti kanoottisäkkejä, joten tavarat saatiin pysymään kuivina. Myös pukeutuminen oli asianmukaista kovin moniin muihin julkkareihin eivät gore-tex-vaatteet sopisi yhtä hyvin!

Tasan neljältä sade onneksi loppui kuin tilauksesta ja ensimmäisiä vieraita alkoi valua paikalle. Tarjolla oli kuohuviinin lisäksi näkkäriä ja paputahnoja sekä raakasuklaapalloja ja pannukahvia. Paputahnat olivat todella koukuttavia molempia piti maistella vuorotellen eikä voittajasta silti tullut selvyyttä. 

Tässä resepti tahnoista toiseen. Tahnan voi myös syödä heti, sitä ei tarvitse kotioloissa kuivata.



Tomaattitahna

Ainekset
n. 240 g kypsiä kikherneitä
1−2 valkosipulin kynttä
1 tl mustapippuria, 1 tl juustokuminaa, 2 mm chilirouhetta ja 2 mm (kristalli)suolaa
20 g seesaminsiemeniä
25 g (4−5 kpl) aurinkokuivattuja tomaatteja
n. 4 rkl kylmäpuristettua oliivi-, hamppu- tai rypsiöljyä
(puolikkaan limen mehu tai sitruunamehua)
1,5−2 dl vettä
(persiljaa)

Kotona
Soseuta kypsät kikherneet ja valkosipulin kynnet.
Kuivaa ohuena kerroksena. Annoksesta tulee kuivattuna n. 80 g.
Hienonna täysin kuivunut soselevy tehosekoittimessa. Lisää joukkoon
mausteet, seesaminsiemenet ja silputut aurinkokuivatut tomaatit.
Pakkaa öljy ja lime- tai sitruunamehu erikseen.

Vaelluksella
Laita jauhe tiiviiseen purkkiin ja lisää vettä sen verran, että jauhe peittyy. Anna turvota muutama tunti.
Notkista tahna öljyllä ja lisää tarvittaessa vettä (tai limemehua), jos et halua kovin öljyistä tahnaa.
Laita levitettä leivälle.
Koristele persiljalla tai ketunleivillä.

Myös Yle Puhe kävi jututtamassa Pirittaa eräruoista perjantaina. Jutun voi kuunnella täällä.

Piritta Kantojärven Viiden tähden vaellus -kirja on täynnä hyviä vinkkejä ja loistavia reseptejä retkeilijöille. Kirja ilmestyi toukokuussa 2014.

Teksti ja kuvat: Toimitus/Jenni

Ei kommentteja: