perjantai 1. elokuuta 2014

Toimitus testaa: Kööpenhamina


 
Parhaimmillaan Kööpenhaminan kevät on kuin Pariisin kevät konsanaan: aurinkoa, kukkivia puita, katukahviloissa istuskelua ja joie de vivreä.
 
Monille suomalaisille Kööpenhamina on yhä paikka, josta on vain viiletetty ohi matkalla Keski-Eurooppaan. Jos et ole vielä tajunnut millainen helmi kaupungiksi puolentoista tunnin lentomatkan päässä onkaan, on korkea aika korjata tilanne.
 
Parhaimmat matka-ajat ovat touko-syyskuu, jolloin ei ehkä sada ihan joka päivä, sekä joulukuu, jolloin voit viettää aikaa lukuisilla joulumarkkinoilla. Tanskalaisilla elämästä nautiskelu on verissä, joten pääset osalliseksi rentoilusta, hyvästä tunnelmasta ja pettämättömästä estetiikasta vaikka sitten viettäisitkin lomasi sadeviitassa.

Kauniina päivänä ei ole hullumpaa tutustua kaupunkiin vanhalla kunnon kanaaliristelyllä. Museoista kiinnostuneiden taas kannattaa tehdä päivämatka Louisianaan, jonka näyttelyiden veroisia Suomessa ei juuri vieraile. Toimituksen kahden hengen iskuryhmä vietti kevätlomansa lähinnä syöden ja juoden.


Torvehallerne
Frederiksborggade 21
    Tanskassa ei ole ollut samanlaista kauppahalliperinnettä kuin meillä, mutta mitäpä tekevät kööpenhaminalaiset? Rakentavat sellaiset hallit, ettei paremmasta väliä, oli perinteitä tai ei.  
    Ruokapainotteisten hallien viinibaarit, kahvilat ja ravintolat ovat täynnä aamusta iltaan. Täällä syöt aamupalaksi takuutuoreet sämpylät, ostat lounaasi kalavaunusta tai vaikka paleodieettipikaruokalasta, juot iltapäiväcavan kuohuviinibaarissa, täydennät oliiviöljyvarastosi punnitusperiaatteella, herkuttelet paikallisella villityksellä, lakritsisuklaalla ja vietät hilpeän illan tapasbaarissa.

Royal Smushi Cafe
Amagertorv / Strøget
    Royal Copenhagen -posliinitehtaan kaupan kuninkaallisen kitsch kahvila.


Værnedamsvej 5
   Menneen maailman charmia ja kaupungin parhaimpiin lukeutuvat aamiaiset.


Larsbjørnsstræde 12
    Periranskalainen ravintola kaupungin latinalaiskortteleissa eli vanhan yliopiston alueella. Kaupunginosa on tunnettu ravintoloista, kahviloista ja second hand -putiikeista.
 
Frederiksberggade 21 / Strøget
    Konditorioiden kuningatar. Liikkeitä ympäri kaupunkia.Flæsketorvet 
Paté Paté, Bio Mio, Fiskebar
    "Lihakaupunki läskitorilla" eli Köpiksen Meat Packing District on tämän hetken trendialue nummer et. Yhä toiminnassa olevalla teurastamoalueella on lukuisia ylistettyjä ravintoloita ja klubeja. Testasimme vanhaan pateetehtaaseen rakennetun tunnelmallisen Paté Patén, joka ei ollut täysin maineensa veroinen. Kehuja on kuulunut myös ainakin Bio Miosta ja Fiskebarista.

 

Vendersgade 16 / Nansensgaden kulma
    Yllin kyllin tanskalaista hyggeä, erinomaiset pannukakut ja boheemin iltatunnelman tarjoaa Kalaset, joka sijaitsee muutenkin mukavalla Nansensgadellä.


Ahlefeldtsgade 27-29 / Nansensgaden kulma
    Erilaista hyggeä, täytettyjä eläimiä, nukenpäälamppuja ja baaritunnelmaa taas tarjoaa Bankeråt. Oudon tunnelman kruunaa alakerran vessaan johtava pimeä käytävä, jota reunustavat häkkeihin asetellut eläinhahmot.


Viktoriagade 8
    Tanskan pienpanimobuumin tunnetuimpia pelureita on Mikkeller. Panimon omissa baareissa oluita maistellaan kuin viinejä. Me testasimme muun muassa eksoottista karviaismarjaolutta.
 

Østergade 61, 2. ja 3. kerros / Strøget
    Tanskalaisen sisustustyylin intoilijoiden pyhiinvaelluskohde.


 
Vesterbrogade 137 
     Tanskalaista muotoilua koruista huonekaluihin.
 
Rådhuspladsen 37 
    Politikenin kirjakaupassa on tunnelmaa ja kirjojen ohella mainio valikoima lehtiä.

 
 
Ved Amagerbanen 9
    Löytöjen etsijän villi kortti on Den Blå Hal Amagerin saarella. Jättimäinen kirpputori on täynnä ihan kaikkea.
 
 

 
Ilona ja Kaisa / Toimitus


Ei kommentteja: