
Kalenteri on jo syyskuussa, mutta Kakkujen kuningatar -kirjan kesäinen kansikuvakakku valikoitui pienen syyskuisen pojan syntymäpäiväkakuksi. Hieman sovelsin ohjetta: rommin sijaan kakku kostui omenamehulla. Hunajalla maustettu luomuhalva antoi kakun täytteeseen herkullisen arominsa. Luomuruusuilla koristelemisen sijaan tein kakun päälle tähtikuvion rouhituista cashew-pähkinöistä ja taivas syntyi kuivatuista mustikoista (jotka olivatkin erityisen maukkaita ja siistejä kakun koristeena).
Kesäpäivän kakku
(Virpi Kurjenlento)

pohja
4 munaa
1 1/2 dl sokeria
1 tl leivinjauhetta
2 dl vehnäjauhoja
sitruunainen
mustikkatäyte
1 sitruunan mehu
1/2 sitruunan raastettu kuori
1 1/2 dl vettä
2 rkl sokeria
2 rkl perunajauhoja
2 dl mustikoita
kermatäyte
ja kuorrutus
½ l kuohukermaa
500 g maitorahkaa
lisäksi
2 dl mustikka-vadelmahilloa
75 g halvaa
kostutus
1–2 rkl tummaa rommia
koristelu
luomuruusuja
Vatkaa munat ja sokeri vaahdoksi. Sekoita leivinjauhe ja vehnäjauhot keskenään
ja kääntele seos kevyesti muna-sokerivaahtoon.
Kaada taikina voideltuun ja jauhotettuun kakkuvuokaan
(halkaisijaltaan 22 cm) ja paista kakkua 175-asteisen uunin alimmalla tasolla
50–55 minuuttia. Kokeile kakun kypsyyttä ohuella puutikulla. Seisota kakkua
vuoassa 5 minuuttia ja kumoa kakku ritilälle jäähtymään.
Sekoita
sitruunamehu, kuoriraaste, vesi, sokeri
ja perunajauhot kattilassa. Kiehauta ja nosta kattila heti liedeltä, kun
kiisseli paksunee. Sekoita mukaan mustikat. Jäähdytä.
Vatkaa kuohukerma löysähköksi vaahdoksi ja sekoita vaahto rahkan kanssa.
Tarkista maku.
Leikkaa
kakku neljäksi levyksi ja kostuta
pohjalevy rommilla. Kokoa kakku
kerroksittain tarjoilulautaselle. Levitä vuoroväleihin sitruunaista
mustikkatäytettä ja hilloa. Sivele jokaiseen väliin kermatäytettä ja murustele mukaan
halvaa. Levitä noin puolet kermatäytteestä kakun päälle ja sivuille
kuorrutteeksi.
Koristele
kakku puhtailla luomuruusuilla juuri
ennen tarjoilua.
Toimitus/Kati
Ei kommentteja:
Lähetä kommentti