perjantai 12. syyskuuta 2014

Toimitus testaa: Kesäpäivän kakku




Kalenteri on jo syyskuussa, mutta Kakkujen kuningatar -kirjan kesäinen kansikuvakakku valikoitui pienen syyskuisen pojan syntymäpäiväkakuksi. Hieman sovelsin ohjetta: rommin sijaan kakku kostui omenamehulla. Hunajalla maustettu luomuhalva antoi kakun täytteeseen herkullisen arominsa. Luomuruusuilla koristelemisen sijaan tein kakun päälle tähtikuvion rouhituista cashew-pähkinöistä ja taivas syntyi kuivatuista mustikoista (jotka olivatkin erityisen maukkaita ja siistejä kakun koristeena).


 


 

 

 

 

 

 

 


Kesäpäivän kakku

(Virpi Kurjenlento)

pohja

4 munaa

1 1/2 dl sokeria

1 tl leivinjauhetta

2 dl vehnäjauhoja

sitruunainen mustikkatäyte

1 sitruunan mehu

1/2 sitruunan raastettu kuori

1 1/2 dl vettä

2 rkl sokeria

2 rkl perunajauhoja

2 dl mustikoita

kermatäyte ja kuorrutus

½ l kuohukermaa

500 g maitorahkaa

lisäksi

2 dl mustikka-vadelmahilloa

75 g halvaa

kostutus

1–2 rkl tummaa rommia

koristelu

luomuruusuja





Vatkaa munat ja sokeri vaahdoksi. Sekoita leivinjauhe ja vehnäjauhot keskenään ja kääntele seos kevyesti muna-sokerivaahtoon.

Kaada taikina voideltuun ja jauhotettuun kakkuvuokaan (halkaisijaltaan 22 cm) ja paista kakkua 175-asteisen uunin alimmalla tasolla 50–55 minuuttia. Kokeile kakun kypsyyttä ohuella puutikulla. Seisota kakkua vuoassa 5 minuuttia ja kumoa kakku ritilälle jäähtymään.

Sekoita sitruunamehu, kuoriraaste, vesi, sokeri ja perunajauhot kattilassa. Kiehauta ja nosta kattila heti liedeltä, kun kiisseli paksunee. Sekoita mukaan mustikat. Jäähdytä.

Vatkaa kuohukerma löysähköksi vaahdoksi ja sekoita vaahto rahkan kanssa. Tarkista maku.

Leikkaa kakku neljäksi levyksi ja kostuta pohjalevy rommilla. Kokoa kakku kerroksittain tarjoilulautaselle. Levitä vuoroväleihin sitruunaista mustikkatäytettä ja hilloa. Sivele jokaiseen väliin kermatäytettä ja murustele mukaan halvaa. Levitä noin puolet kermatäytteestä kakun päälle ja sivuille kuorrutteeksi.

Koristele kakku puhtailla luomuruusuilla juuri ennen tarjoilua.


***
Toimitus/Kati

Ei kommentteja: