perjantai 21. marraskuuta 2014

Hellettä, rakeita ja hopealusikoitaKirjateltta, vasemmalla Elina ja oikealla Maru.


Viime kesäkuussa kohdalleni sattui yksi parhaimmista kesäduuneistani, kun pääsin tekemään leivontakirjaa  Koko Suomi leipoo -ohjelman (MTV3) kuvauksien tuoksinassa (ja tuoksuissa). Toimistohommien vaihtuminen upeaan kartanomiljööseen, kakkuihin ja auringonpaisteeseen ei haitannut yhtään!

 

Siinä se nököttää, kirjateltta.
Suuren leivontateltan viereen pystytettiin pienempi teltta, jonne kilpailijat kiikuttivat leivonnaisensa kuvattavaksi kirjaa varten ennen tuomareiden arviointia. Vaikka matka pikkutelttaan (tai kavereiden kesken kirjatelttaan) oli täynnä esteitä johtoineen ja kynnyksineen, kukaan kilpailijoista ei onneksi kaatunut kakkujensa kanssa… 

Kun yleensä leivontakirjan yhtä kuvaa voidaan hioa tuntitolkulla, nyt yhden leivonnaisen kuvaamiseen saattoi olla vain minuutti pari aikaa. Ennakkovalmistelut olivat erityisen tärkeitä, vaikka toisinaan valokuvaajamme joutui vetämään hatusta suunnitelman B tai C ja päättämään kuvaushetkessä ripeästi, mikä juttu toimii parhaiten.

Välillä kostea ja kuuma sää, kilpailun paineet ja kiire saattoi tuoda kuvausalustalle vähän erikoisempia taidonnäytteitä. Useinkaan edustavan kuvakulman etsiminen ei ollut vaikeaa, koska kilpailijat todella osasivat hommansa ja tuotteet näyttivät (ja maistuivat) upeilta.

Välillä päivät venyivät yli kymmentuntisiksi ja huumaava helle vaihtui raekuuroihin. Hyytävä sää aiheutti paljon päänvaivaa eikä vähiten kilpailijoille, kun marenkipursotukset toivat mieleen jotain ihan muuta kuin ruusunnuppuja. Villapaidat ja toppatakit olivat kuumaa kamaa kesäkuun kuvauksissa.

Parasta oli tietenkin se, kun jokainen sai tuomareiden arviointien jälkeen kaivaa esiin oman lusikkansa ja maistaa niin klassikkoleivonnaisia kuin uusimpia trendiherkkujakin. Kotiin unohtuneen lusikkani korvasi usein jokin kuvausrekvisiittana käytetyistä antiikkisista hopealusikoista, joilla kelpasi toteuttaa tärkeää empiiristä tutkimusta – tietenkin jokaista leivonnaista oli maisteltava, jotta tietäisimme, mikä resepteistä ansaitsi paikkansa leivontakirjassa!

Välillä kuvattiin fiiliskuvia leivontateltassa. Maru kuvaa ja Liisa leipoo.

Ei makeaa mahan täydeltä, sanotaan. Neljännen jakson kuvauspäivä muistuttaa tästä. Kahvin ystävinä odotimme Marun kanssa tekniikkatehtävän tiramisuja valmistuviksi emmekä malttaneet olla sotkematta hopealusikoitamme ihanaan mascarponevaahtoon ennen lounasta. Huono olohan siitä seurasi, eikä tilannetta parantanut yhtään iltapäivän mokkakakkuöverit. Tiramisu on mahtava italialainen jälkiruoka, pääruokana nauttiminen omalla vastuulla.
----
Tiramisu

Keksit


3 keltuaista
½ dl (40 g) Siro-sokeria
3 (100 g) valkuaista
1 dl (80 g) Siro-sokeria
2 dl (120 g) vehnäjauhoja

Täyte
4 kananmunaa
2 liivatelehteä
1¼ dl (100 g) Siro-sokeria
tilkka kiehuvaa vettä
400 g mascarponetuorejuustoa

Kostutus
1 dl espressokahvia
4 rkl Amarettoa tai muuta
mantelilikööriä

Koristelu
kaakaojauhetta
suklaata

Vatkaa keltuaiset ja ½ dl sokeria vaahdoksi. Vatkaa toisessa kulhossa valkuaiset vaahdoksi ja lisää 1 dl sokeria pienissä erissä koko ajan vatkaten. Yhdistä vaahdot ja lisää siivilöidyt jauhot. Pursota taikina pellille pyöreiksi, martinilasiin mahtuviksi kekseiksi. Ripottele pinnalle sokeria. Paista uunissa 180 asteessa noin 14 minuuttia rapean kypsiksi.

Erottele täytteen munien keltuaiset ja valkuaiset. Laita liivatelehdet likoamaan kylmään veteen.

Vatkaa keltuaiset ja puolet sokerista vaahdoksi. Vatkaa valkuaiset ja loput sokerista kuohkeaksi vaahdoksi. Sekoita keltuaisvaahdon joukkoon mascarponetuorejuusto. Purista liivatelehdet kuiviksi ja liota ne kuumaan veteen. Lisää keltuais-mascarponevaahtoon liivateliemi ohuena nauhana koko ajan sekoittaen. Yhdistä vaahdot.

Murskaa keksit ja kostuta ne. Annostele keksit ja täyte martinilaseihin: laita lasiin ensin vähän täytettä ja sitten kerros kostutettuja keksejä. Jatka täyttämistä niin, että viimeinen kerros on moussea. Koristele kaakaojauheella ja suklaakoristeella.
----

Onneksi välillä leivottiin myös suolaisia leivonnaisia. Nämä kaikki löydät Koko Suomi leipoo -kirjasta, johon on valittu tuomareiden tekniikkatehtävien lisäksi parhaimmisto kilpailijoiden taidonnäytetehtävistä sekä ensimmäisen kauden huippuhetket. Reseptit on tarkistettu yhdessä tuomareiden ja kilpailijoiden kanssa, niitä on täydennetty kotileipurille sopivaksi ja mukaan on saatu paljon vinkkejä.


Koko Suomi leipoo -kirja ilmestyi viime viikolla, ja sen voi ostaa esimerkiksi täältä.


Teksti: Elina Turunen

Elina on toimittanut yhdessä Jenni Salmisen kanssa Koko Suomi leipoo -kirjan. Kuvauksissa hän toimi myös Marun assistenttina.

Kirjan kuvat on ottanut valokuvaaja Maru Lemmetty, marulemmetty.com 

Ei kommentteja: