sunnuntai 14. joulukuuta 2014

Joulukalenteri: Luukku 14


Saunassa on tehty ruokaa iät ja ajat. Nyt saunakokkailun salat ja parhaat reseptit on koottu yksiin kansiin.

Saunaa on käytetty hyödyksi myös jouluruoan valmistuksessa ja Saunakeittokirjassa kerrotaankin, että kun joulukinkku tuli suomalaiseen jouluperinteeseen 1940-luvulla, keitettiin sen monissa taloissa saunan suuressa muuripadassa.
Saunakeittokirjan kylkeen ei muuta kaivata kuin itse saunassa kirjan ohjeilla tehty kolmen maun juureslaatikko tai omenasaunaglögiä.
Omenasaunaglögi
puolukanlehtiä
5 dl omenamehua
½ dl hunajaa
3 kanelitankoa
5 tähtianista
5 neilikkaa
Paahda puolukanlehdet kuivalla pannulla kuumien kivien päällä. Kaada kattilaan omenamehu, hunaja ja lisää kuivat mausteet sekä paahdetut puolukanlehdet. Anna glögin maustua ja lämmetä miedolla lämmöllä kiukaan päällä parikymmentä minuuttia. Sihtaa mausteet ja tarjoile.
Resepti: Katariina Vuori ja Janne Pekkala/Saunakeittokirja
Valokuva: Vesa Ranta

Ei kommentteja: