perjantai 19. joulukuuta 2014

Joulukalenteri: Luukku 19
Näin perjantai-illan kunniaksi ehdotamme joulupakettiin käärittäväksi Yks olut -kirjaa! Se on oiva lahja kaikille oluesta kiinnostuneille. Ja mikäpä sopisi paremmin olutkirjan kaveriksi kuin muutama pullo erilaisia erikoisoluita? 

Olut on erinomainen valinta myös erinomaisesti joulupöytään. Tässä muutamia vinkkejä siihen, mitä jouluruokien kanssa juotavaksi kannattaa valita.Olut ja jouluruoka

Jouluruokien kanssa juodaan usein mieluummin olutta tai vettä kuin esimerkiksi viiniä, koska monet joulun mauista saattavat olla haastavia viinin kanssa. Tuhdit ja makean maltaiset oluet käyvät erinomaisesti joulupöytään sekä pimenevien iltojen seurustelujuomaksi. Oluen maku ei riitele joulupöydän antimien kanssa ja oluen hiilihappoisuus keventää jouluruoan maukasta raskautta.

Illallisen kuningas, kinkku tai kalkkuna, kaipaa juomakseen maltaisen täyteläistä, alkoholipitoisuudeltaan tuhtia mutta humaloinniltaan selkeää lageria tai alea. Erinomaisesti sopii myös tumma, makeahko lager-olut, kuten esimerkiksi suomalaiset jouluoluet tai belgialainen tumma ale.

Lanttu-, porkkana- ja perunalaatikon maku on usein mieto ja hapanimelä. Oluen maltaisuus sopii siksi hyvin yhteen laatikoiden kanssa. Oluen katkeruus taas leikkaa laatikoiden raskautta. Tuhdin kermaiset laatikot käyvät hyvin humaloitujen, tuhtien lagereiden ja alejen kanssa. Tummat maltaiset oluet sopivat myös. 

Silli-, silakka- ja rosollipöytään olut sopii hyvin, koska se tasapainottaa kalojen suolaisuutta ja rosollin etikkaisuutta makealla maltaisuudellaan. Myös suolaisen mehukas mäti on omiaan oluen kera. Joulupöydän kalat vaativat seurakseen kevyttä mutta hedelmäistä lageria tai pilsiä.

Joulupöydän juustoille oiva valinta on makean hedelmäinen, tuhti ja tasapainoinen ale. Ja kun päästään jälkiruokiin, suklaalle on vain yksi ja paras valinta – paahteinen, kypsän hedelmäinen ja voimakkaan bitterinen portteri.

Teksti: Aniko Lehtinen

Ei kommentteja: