lauantai 6. joulukuuta 2014

Joulukalenteri: Luukku 6


Kehittelin kirjaani Baking Instinctiä varten Suomeen uuden kunniamerkin, ja nyt itsenäisyyspäivänä on aika myöntää se ensimmäiselle saajalleen: Onnittelen teitä Loordi Lally! Palkitsen teidät makeuden ilosanoman eteen tekemästänne työstä Madeleine-kunniamerkillä!

Kunniamerkin leipomisesta saatte kunnian huolehtia itse.


Suosittelen madeleinepellin hankkimista joululahjaksi
 kaikille niille puutteenalaisille, joilla ei
sellaista vielä ole.
Appelsiinimadeleinet

24 kpl
150 g voita
3 kananmunaa
1½ dl hienoa kidesokeria
2 appelsiinin kuori hienoksi raastettuna
½ dl vastapuristettua appelsiinimehua
3 dl erikoisvehnäjauhoja
1 tl leivinjauhetta

Kuumenna uuni 200 asteeseen.
Sulata voi kattilassa miedolla lämmöllä. Voitele madeleinepelti huolellisesti voisulalla ja säästä loput voisulasta taikinaa varten.

Vatkaa sähkövatkaimella kulhossa huoneenlämpöiset kananmunat ja sokeri vaaleaksi vaahdoksi.
Lisää muna-sokerivaahtoon raastetut appelsiininkuoret, appelsiinimehu sekä keskenään sekoitetut vehnäjauhot ja leivinjauhe. Lisää jäähtynyt voisula ja sekoita nopeasti tasaiseksi.
Lusikoi taikina leivonnaispellin syvennyksiin. Älä täytä syvennyksiä piripintaan.
Työnnä pelti uunin keskitasolle ja laske uunilämpö 180 asteeseen. Paista leivonnaisia 10–12 minuuttia, kunnes ne ovat kauniin kullanruskeita.
Anna leivonnaisten jäähtyä hetki. Kumoa ne lastan tai veitsen avulla leivinpaperilla vuoratulle ritilälle. Säilytä leivonnaiset peitettyinä, jotta ne eivät kuivu.

Rosmariinisiirappi

2 dl vastapuristettua appelsiinimehua
¾ dl ruokokidesokeria
1 rkl juoksevaa hunajaa
1 tl hienonnettua tuoretta rosmariinia


Mittaa kattilaan kaikki siirapin ainekset. Keitä kokoon melko kovalla lämmöllä ja ilman kantta noin 10 minuuttia, kunnes seos muuttuu sakeammaksi.
Testaa koostumusta valuttamalla siirappia lautaselle. Jos siirappi valuu hitaasti lautasta kallistettaessa ja tuntuu sormin kokeiltaessa tahmealta, se on valmista.
Jos siirappi pääsee jähmettymään liiaksi, kuumenna se uudelleen juoksevaksi ja lisää tarvittaessa hieman appelsiinimehua.
Valuta siirappi madeleineleivoksille juuri ennen tarjoilua.

Sitten joululahjasuosituksiin.
 
Makeuden opukseni – Eleanora von Smöörin herkkujen aateliset – on sanalla sanottuna täydellinen lahjakirja! Taianomaiset kuvat kuljettavat lukijan toisiin maailmoihin, jossa elämä on herkuttelua ja pirskahtelevia juhlahetkiä pullollaan. Kirjani on samalla myös todellinen makeuden käsikirja niille, jotka haluavat taikoa lautasilleen täydellisiä voin, sokerin ja mantelimassan liittoja ja makuelämyksiä. Yli 60 hiottua ja testattua leivonnaisohjetta nojautuvat niin rakastettuihin klassikoihin kuin uudempiinkin oivalluksiin. Pientä eleanoramaista twistiä unohtamatta! Olen suunnitellut herkut niin, että niiden tekeminen onnistuu kotikeittiöissä, aivan tavallisilla keittiövälineillä.
Tämä kirja on Hänelle, joka haluaa irrottautua hetkeksi arjen ikeestä. Makeille unelmille, ihanille juhlahetkille ja häpeämättömälle herkuttelulle. Kirja on todellinen makean rakastajan unelma, sillä ohjeet on jaoteltu makeusasteen mukaisesti makeisiin, makeampiin ja makeimpiin!

Kirjalahjan seuraksi voi antaa pähkinöitä, mantelimassaa ja suklaata sisältävän herkkukorin! Tai upean kakkuvuoan! Myös pullollinen kuohuvaa kietoutuu hyvin yhteen makeuden ilosanomani kanssa!
Toivotan kaikille herkuttelun, yltäkylläisyyden ja juhlahetkien täyttämää jouluaikaa! Muistakaa mottoni: Makeammin, Runsaammin, Herkullisemmin!

Teitä lämpimästi tervehtien,

Eleanora von Smöör
P.S. Samassa yhteydessä haluan vielä kertoa, että blogini on muuttanut uuteen kotiin, joka löytyy täältä.




 
Teksti ja resepti: Elina Jyväs
Valokuvat: Laura Riihelä

Ei kommentteja: