perjantai 20. maaliskuuta 2015

Kevätsiivoja ja emalilöytöjäKevät on otollista aikaa emalikeräilijälle. Auringonvalon lisääntyessä siivousinto kasvaa ja reippaan kevätsiivouksen aikana moni käy läpi varastojaan pohtien, mistä itselle turhasta voisi jo luopua. Komeroiden perukoille säilötyt emalipintaiset kattilat, pannut ja kulhot saattavat tässä vaiheessa päätyä kirppispöydälle tai kierrätyskeskukseen.

Muutama vuosi sitten retrosta innostunut keräilijä teki emalilöytöjä vielä halvalla. Nyt tietoisuus materiaalin haluttavuudesta ja arvonnoususta on lisääntymässä ja hinnat kovenevat – mikä toisaalta voi yllyttää jotakuta vanhasta luopumiseen. Maakuntien sekalaisilla rompetoreilla saattaa retroilijalle olla kuitenkin suotuisammat markkinat kuin kaupunkien trendikkäillä designtoreilla.Käytetyt astiat kiehtovat monenlaisia keräilijöitä. Emalia voi hamstrata niin jokapäiväiseen käyttötarpeeseen kuin kodin sisustukselliseksi väriläiskäksi tai jopa kunnianhimoiseksi museokokoelmaksi. Jotkut haluavat hankkia vain priimakuntoista tavaraa. Käyttökelpoisuuden tai kokoelman rahallisen vaihtoarvon näkökulmasta se on toki tärkeää.  Kaikkia eivät emaliastioiden pienet pintalohkeamat kuitenkaan haittaa. Käytön jäljet voi kokea myös merkitykselliseksi tarinaksi esineen elämästä.

Suomessa kerätyin emali on Wärtsilän 1950- ja 1960-lukujen tuotantoa eli Konesilta- ja Finell-astioita, joiden hehkeät värit ja iloiset koristeet houkuttelevat. Wärtsilän Arabia Emali -tuotemerkin alla valmistetut tuotteet henkivät voimakkaan koboltin sinisen, tumman ruskean, auringonkeltaisen, kirkkaan punaisen ja vihreän voimin 1970-luvun värikylläistä arkea ja ovat nyt nousemassa kiinnostaviksi. 1970-luvun alussa materiaalin käyttöä laajennettiin astioista myös lampunvarjostimiin, pöytäpintoihin ja pallogrilleihin.Tällä hetkellä emalibuumi näkyy vanhan emalin keräilyn lisäksi myös esimerkiksi emaliastioiden runsautena naistenlehtien ruoka- ja sisustusjutuissa sekä uusien, nostalgiaa henkivien emalituotteiden tulossa markkinoille. Keräilijän aarteet -sarjan uusin osa Iloista emalia tuo niin keräilijöille kuin kevätsiivousta tekeville inspiroivaa taustatietoa teräsemaliastioiden historiasta, valmistusmenetelmistä, esinemuodoista, koristeista ja suunnittelijoista.

Helena Leppänen


Helena Leppäsen Keräilijän aarteet: Iloista emalia on kaupoissa 23.3.
Kuvat Katri Lehtola

Ei kommentteja: