tiistai 17. maaliskuuta 2015

Kirjailija kertoo: Kauan eläköön vanha puutalo!
Suvi ja Sebastian Segercrantzin juuri ilmestynyt
kirja 8 x uudistunut puutalo esittelee
kahdeksan upeaa puutaloa sekä niihin tehdyt
remontit. Kirjasta löytyy paljon hyviä vinkkejä
kaikille omasta puutalosta haaveileville.

Teksti ja kuvat:
Suvi ja Sebastian Segercrantz

 
Vanhassa talossa asuminen kehittää paitsi kädentaitoja, myös hermoja. Lähtötilanteessa purkukuntoisen, 1800-luvun lopusta peräisin olevan torppamme remontti on jatkunut jo yli 10 vuotta.

Muutimme sisään, kun keittiö, kylpyhuone ja makuuhuone olivat asuttavassa kunnossa ja jatkoimme kunnostustyötä muihin huoneisiin. Vaikka oli toki ihanaa päästä asumaan omaan kotiin ja remontille jäi paikanpäällä enemmän aikaa, jälkeenpäin ajateltuna olisi sisäänmuuttoa kannattanut viivyttää. Viimeistelytyöt, kuten listojen asennus ja maalaus, kaakeliuunin muuraus sekä seinän rappaus, olisivat olleet huomattavasti helpompia ilman huonekalujen jatkuvaa siirtelyä, suojausta ja työkaluröykkiöitä milloin missäkin nurkassa. Koska Sebastian on halunnut tehdä itse kaikki työvaiheet alkuperäiselle tyylille uskollisesti käsityönä, on projektiin käytetty aika venähtänyt yli vuosikymmeneen. Nyt alakerran kunnostus on onneksi muutamaa listaa vaille valmis, mutta yläkerta onkin sitten oma tarinansa.
 
 
Ajatus kirjasta syntyi halusta nostaa esiin uskomattomia remonttitarinoita ja tuoda itse talot aidosti kirjan keskiöön. Parasta kirjanteossa oli päästä kurkistamaan tunnelmallisiin, keskenään hyvin erityylisiin puutaloihin ja tutustua perheisiin, jotka jakavat kansamme saman intohimon vanhojen rakennusten pelastamiseen. Kirjan perheet ovat kaikki todella aikaansaavia ja rohkeita: moni heistä on heittäytynyt työhön ilman mitään aiempaa kokemusta.
 
Vanhassa talossa asujaa voivat ärsyttää monien nykypäivän standardien puuttuminen, kuten säilytystilojen vähyys ja epäkäytännöllinen huonejako. Kuitenkin juuri nämä asiat tekevät talosta uniikin ja alkuperäisen. Kirjan tärkein tavoite onkin muistuttaa meitä kaikkia onnekkaita vanhan talon omistajia olemaan ylpeitä vinoista seinistämme ja rapisevasta julkisivustamme. Liika remontoiminen hävittää rakennuksen persoonan ja käsintehdyt puiset yksityiskohdat, joihin alun perin ihastuimme. Toivottavasti kirjaan kootut ohjeet sekä tarinat auttavat muita kunnostajia ja tuovat vanhojen talojen pariin uusia ihailijoita!
 
Suvi ja Sebastian

 
  

Ei kommentteja: