perjantai 6. maaliskuuta 2015

Yrteissä riittää valinnanvaraa, mutta mitkä sopivat samaan ruukkuun?

Linnunlaulun, auringonpaisteen ja kuivien katujen lisäksi varma merkki kevään tulosta on puutarhakirjojen saapuminen kauppoihin.  Sonja Lumme kävi puhumassa Puutarhanaiset ry:lle yrttien kasvatuksesta ja kirjastaan Sonjan yrttitarha.


Mitä yrttejä tänä keväänä oikein kannattaa lisätä omaan yrttitarhaan?

Mielenkiintoisia yrttituttavuuksia ovat mm. uusvanha väinönputki, Välimeren tulokas oliiviyrtti ja Keski-Euroopassa luonnonmukaisena kasvava suolayrtti.
Sonjan yhtä suosikkia ranskanrakuunaa ei myöskään pidä unohtaa.

Hyötykasviharrastus on helppo aloittaa yrteistä. Pienessä puutarhassa, parvekkeella tai sisälläkin ruukussa saa kasvatettua monia yrttejä. Jo muutamalla yrtillä pääsee hyvin alkuun. 
 
Kirjassaan Sonja kertoo, mitkä yrtit sopivat samaan ruukkuun. Esimerkiksi kuivemmasta pitävät timjami, oregano, rosmariini ja oliiviyrtti viihtyvät samassa ruukussa. Toisen ruukun voi koostaa vaikka basilikoista, persiljasta, steviasta ja salviasta. Tärkeintä on, että samaan ruukkuun valitsee yrttejä, jotka viihtyvät samanlaisissa kasvuolosuhteissa.

Sonjan yrttitarhasta löytyvät ohjeet yrttien kasvatukseen, käyttöön ja säilöntään.
Sonjan voi keväällä tavata mm. Tampereen Supermessujen Puutarhamessuilla 17.4. ja 18.4. Kannattaa myös kurkistaa Sonjan blogiin.
Kuva basilikasta ja rosmariinista kirjasta Sonjan yrttitarha (kuvaaja Arne Nylander)
Muuten teksti ja kuvat: toimitus/Paula

Ei kommentteja: