torstai 30. huhtikuuta 2015

Olgan ihanat vappumunkit

Toimitus toivottaa kaikille hyvää vappua!
 























Onko munkit vielä leipomatta? Kokeile Olgan rahkamunkkeja!

Lapsena vappu oli kevään kohokohta. Vappuhuiskat, serpentiinit ja ilmapallot riittivät tuomaan juhlaan kutkuttavaa tunnelmaa. Nyt aikuisiällä vapun juhlinta liittyy pitkälti ruokaan ja sen syömiseen hyvässä seurassa. Vappua on mahdoton kuvitella ilman munkkeja! Nämä pikkuiset rahkamunkit ovat hyvä, mehevämpi vaihtoehto perinteisemmille munkkirinkilöille.

Olga


Rahkamunkit

Taikina
100 g voita
1½ dl maitoa
1 prk (250 g) maitorahkaa
1 pala (50 g) hiivaa
1 kananmuna
2 dl intiaanisokeria
1 tl suolaa
3 tl vaniljasokeria
8–9 dl puolikarkeita spelttijauhoja
Paistamiseen
rypsiöljyä

Sulata kattilassa voi, lisää maito ja anna kiehahtaa. Sekoita joukkoon rahka ja tarkista, että seos on suunnilleen kädenlämpöistä. Lisää sitten hiiva, kananmuna ja muut aineet. Anna nousta vähintään puoli tuntia.

Lämmitä öljy paksupohjaisessa kattilassa. Öljy on riittävän kuumaa (180-asteista), kun se alkaa liikkua ja siitä nousee ihan vähän höyryä. Muista olla varovainen kuuman öljyn kanssa. Pidä kattilan kansi lähellä mahdollisen öljypalon varalta. Testaa öljyn lämpötila ensin pienellä taikinan palalla, sen tulisi ruskistua noin puolessa minuutissa. Sopiva kypsymisaika munkeille on vajaa minuutti per puoli. Jos öljy alkaa savuta, se on liian kuumaa.

Nosta taikinakulhosta pieniä taikinapalloja (noin puoli ruokalusikallista kerralla) kahden ruokalusikan avulla suoraan öljyyn. Käännä, kun toinen puoli on kypsä, ja nosta valmiit munkit hetkeksi valumaan leivinpaperin päälle. Pyörittele munkkipallot sokerissa ja anna jäähtyä.


Teksti ja resepti: Olga Temonen - Olgan pullakirja
Kuvat: Vappu - toimitus / Munkit - Emilia Ikäheimo 

Ei kommentteja: