perjantai 15. toukokuuta 2015

Ummikkotarhuri ja lavaviljely


Kuvan pavut ovat juurikin Borlotto-lajiketta. Teija Tuisku on ottanut
Lavatarhuri-kirjan kuvat.
Seuraavien viikkojen aikana taimitorit kuhisevat innokkaita viherpeukaloita. Mutta mitä tehdä, jos mieli tekisi taimitorille, muttei tiedä mitä sieltä kannattaisi lavaansa hankkia?

Toimituksen Paula kysyi Lavatarhuri-kirjan valokuvaajalta Teija Tuiskulta, millä vihanneksilla ummikotarhurin kannattaa aloittaa lavaviljely, jos käytössä on vain yksi ainoa lava. Teijan vastaus oli varsin yksinkertainen: Valitse niitä kasveja, joista pidät ja joita haluat syödä. Väärää valintaa ei voi tehdä, tärkeintä on aloittaa.

Muutamia hieman tarkempiakin vinkkejä Teija kuitenkin kertoi:

Pavut kannattaa laittaa lavaan reunimmaiseksi. Hyviä lajikkeita ovat esimerkiksi pensaspapu 'Borlotto Lingua di Fuco' ja vahapapu 'Helios'.

Jos pidät kesäkurpitsasta, aloita 1–2 taimella. Maukas lajike on 'Costata Romanesco'.

Myös lehtikaalia ja pinaattia kannattaa ensin ottaa vain 1–2 taimea, yleensä sadon määrä yllättää ensikertalaisen.

Juurikkaat vaativat lavalta hieman syvyyttä. Jos lava ei ole kovin syvä, voi siinä kuitenkin kokeilla esimerkiksi pieniä pyöreitä 'Parmex' porkkanoita. Ne kasvavat nopeasti ja ovat makeita.

Tomaattiakin kannattaa rohkeasti kokeilla. Herkullinen lajike on esimerkiksi 'Sungold' kirsikkatomaatti. Tomaatti ja tukikepit kannatta laittaa lavan yhteen päätyyn siten, että ne saa suojattua harsolla. 

Jos siis unelmoit yhden lavan hyötyvihannestarhasta, valitse niitä vihanneksia, joita haluat kasvattaa ja syödä. Muutamalla taimella pääsee yleensä jo alkuun. Pidä myös muistikirjaa lajikkeista, taimimääristä ja siitä, mikä onnistui ja mikä ei. Ensimmäisenä vuonna saatat epäröidä lajien valinnan kanssa, toisen viljelykauden alkaessa olet jo paljon viisaampi ja kolmantena ei yksi lava taida enää riittää. 

Ihanteelliset lavan mitat, ohjeet eri lajien kasvattamiseen ja suuren valikoiman kokeilunarvoisia lajikkeita löydät Lavatarhuri-kirjasta.

Taimia puolestaan voi metsästää esimerkiksi Hirvihaaran kartanon taimitorilta sunnuntaina 17.5. klo 11–15 ja Hyötykasviyhdistyksen taimitorilta Annalasta torstaina 21.5. klo 15 alkaen. Hirvihaaran taimitorilla näkee todennäköisesti myös Lavatarhurin Suvin.

Kuvat ja teksti: toimitus/Paula


Ei kommentteja: