maanantai 4. toukokuuta 2015

Yrttitarha kerrostaloasuntoon

Sonjan yrttitarhan innoittamana toimituksen Paula alkoi haaveilla omista yrttiruukuista. Muutama yrttiruukku mahtuu pienimmänkin kaupunkiasunnon ikkunalaudalle.

http://www.kirja.fi/kirja/sonja-lumme/sonjan-yrttitarha/9789513182762/
Ensin piti miettiä, minkä yrttien kasvatusta lähtisi kokeilemaan. Ensimmäiset kaksi oli helppo valita, basilika ja timjami ovat Sonjankin mukaan varmat ruukkuun. Kreikanmeirami eli oregano valikoitui mukaan makunsa puolesta ja villiksi kortiksi otettiin korianteri.

Monet yrtit voi kylvää suoraan lopulliseen ruukkuunsa. Nyt tarkoituksena oli kuitenkin kokeilla taimikasvatusta  mistä sitä tietää, mihin innostuneen viherpeukalon tie muutaman yrtin jälkeen johtaa.
Taloyhtiön kattoterassi toimi tämän viherpeukalon temmellyskenttänä.
Jäljet luonnollisesti siivottiin.
Eri yrtit kylvetään eri tavoin. Esimerkiksi timjamin siemeniä ei peitetä ja rosmariini täytyy kylmäkäsitellä jääkaapissa ennen kylvöä. Sonjan yrttitarha -kirjasta löytyvät kuitenkin hyvät ohjeet eri yrttien kylvöön, kasvatukseen ja hoitoon, jos touhu on entuudestaan täysin tuntematonta.

Yksinkertaisimmillaan taimikasvatuksen voi aloittaa pussillisella kylvö- tai taimimultaa, muutamalla muovikipolla ja yrttien siemenillä. Taimikasvatuksen jälkeen taimille kannattaa olla varattuna tarpeeksi iso ruukku, ruukkusoraa ja hiekansekaista multaa.

Ja jos haluaa päästä oikein helpolla, voi Sonjan yrttitarhasta käydä kurkkaamassa myös vinkit siihen, kuinka ruokakaupasta ostetun yrttiruukun saa kukoistamaan kotona.


Kuvat ja teksti: toimitus/Paula

Ei kommentteja: